fbpx

ONZE GESCHIEDENIS

Een korte geschiedenis van hoe wij Microlab zijn geworden

Een korte geschiedenis van hoe Atelier Eindhoven Microlab Eindhoven werd.

Microlab is gecreëerd om de maker te helpen die de tools om zijn eigen bedrijf te beginnen niet kon betalen. En dat is nog steeds de kern van wat we nu doen: we bieden makers, creators en innovators de middelen die ze nodig hebben om hun bedrijven en zichzelf te ontwikkelen.

Microlab Eindhoven Milestones 2014

Luuk maakte meubels op zijn balkon. Toen zijn werk het balkon ontgroeide, verhuisde hij zijn werk naar zijn woonkamer. En toen het balkon en de woonkamer samen niet genoeg waren, begon hij de slaapkamer te gebruiken. Rond die tijd stelde zijn vriendin voor om op zoek te gaan naar een alternatieve locatie voor de hobby die een baan begon te worden.

De dingen waar Luuk naar op zoek was in een ruimte die elke vakman waarschijnlijk bekend voorkomt: professionele machines, voldoende ruimte om aan grotere projecten te werken en collega’s om van te leren en mee samen te werken. Ook moesten deze dingen zowel betaalbaar als flexibel zijn, omdat hij niet wist of de gok om zijn eigen bedrijf te beginnen vruchten zou afwerpen.

Door rond te vragen en online te zoeken, vond Luuk maker spaces in steden in Nederland, maar er was niets in Eindhoven wat aan zijn eisen voldeed. Dus in januari 2014 belde Luuk zijn broer Rik op om de vragen te bespreken: heeft Eindhoven een openbaar toegankelijke werkplaats voor hout en metaal nodig? Zo ja, hoe zou het eruit moeten zien en aanvoelen? En, zijn wij de jongens om dit voor elkaar te krijgen?

Microlab Eindhoven Milestones 2015

Het antwoord op de eerste vraag was simpel: hell, yes! Zelfs in een regio die vooral bekend staat om hightech-innovatie, zijn er veel vakmensen, ontwerpers, kunstenaars en andere creatievelingen die een plek nodig hebben om te werken. En als ze dat konden doen op een plek die aanvoelt als een clubhuis en functioneert als een sportschool (wat betekent dat je de machines gebruikt die je nodig hebt wanneer je ze nodig hebt en ze dan achterlaat voor de volgende persoon), dan zouden ze in staat zijn om beter en aangenamer te werken.

Het duurde een paar maanden, maar tegen mei 2014 hadden Luuk en Rik een plan uitgewerkt voor een plek die Atelier Eindhoven zou heten. Niet lang hierna lanceerden ze de eerste crowdfundingcampagne die hen genoeg geld gaf om een ​​650 vierkante meter workshop op Strijp uit te rusten met een hoop machines en gereedschappen.

Met dit geld op de bank kregen Luuk en Rik een paar vriendelijke kranten om over hun plannen te praten en, kritisch, om vrijwilligers te vragen. De deal was simpel: als je mee bouwt aan Atelier Eindhoven, mag je Atelier Eindhoven gratis gebruiken. Frans, Johanneke en Chris hebben zich bij het baby-bedrijf aangesloten en zijn sindsdien niet meer weggegaan. (Frans stelde zijn pensionering zelfs uit!) Ze hebben – samen met tientallen vrijwilligers – in slechts zes weken tijd de originele Strijp-T locatie gebouwd.

Microlab Eindhoven Milestones 2015
Microlab Eindhoven Milestones 2016
Microlab Eindhoven Milestones 2016

In oktober 2014, net voor de Dutch Design Week, opende Atelier Eindhoven haar deuren met slechts vijf leden. Door een gelukkig toeval organiseerde ons kleine bedrijfje dat jaar ook de expo voor de Dutch Design Awards, waarmee het in de eerste twee weken van haar bestaan ​​bijna 20.000 bezoekers trok. Geen slechte start.

Vanaf dat moment escaleerden dingen snel. De acht studio’s die Atelier Eindhoven aanbood, waren gevuld met leden en zelfs de extra vier die de broers in een enkel weekend in het begin van 2015 bouwden, waren snel bezet. Maar mensen bleven vragen om meer. Bezoekers vonden de sfeer leuk en sommigen vroegen zelfs naar kantoorruimte. (Je moet begrijpen dat Atelier Eindhoven een stoffige en lawaaierige werkplaats was die op geen enkele manier geschikt was om kantoorruimte te bieden. En toch vroegen mensen het.)

Dit was ook het moment waarop Atelier Eindhoven workshops en trainingen begon aan te bieden. Het begon als een leuk ding om te doen in het weekend en in de avond om een ​​beetje extra geld te verdienen, maar na verloop van tijd zagen we in dat we een echte impact op mensen konden hebben. We leerden hen vaardigheden die ze vervolgens in hun eigen tijd in de workshops toepasten. (En raad eens? Toekijken hoe mensen groeiden van te bang zijn om de houtwerkplaats binnen te stappen, tot het maken van hun eigen meubels is echt geweldig.)

Microlab Eindhoven Milestones 2017

Tegen het einde van 2015 wisten we dat we iets op het spoor waren. We verdienden een beetje geld, mensen waren kickass projecten aan het maken en iedereen leek plezier te hebben. Dus zijn we op zoek gegaan naar een plek waar we nog meer mensen konden helpen en inspireren. Na een korte zoektocht, vonden we een voormalige tv-fabriek bekend als het SFH-gebouw op Strijp-S dat groot genoeg leek om de opgeschaalde ambities van Luuk en Rik aan te kunnen. Na ondertekening van de contracten in december 2015, verhuisde Atelier Eindhoven het jaar daarop tegen het eind van januari naar Strijp-S. Enkele maanden later, in juni 2016, zijn we heropend als Microlab met twintig studio’s en acht kantoren.

De daaropvolgende twee jaar werkte het hele Microlab-team (nu zestien mensen) in sneltreinvaart om de saaie Philips-kantoren om te toveren tot een inspirerende co-workingruimte die in april 2018 meer dan 120 bedrijven en 500 personen huisvestte die aan een aantal verbazingwekkende dingen werkten. Geloof je ons niet, kom eens kijken!

Microlab Eindhoven Milestones 2017