pin

Vestigingen

Microlab_colors_Artboard-4-1

Ons verhaal

Microlab_01-7

Vacatures

Smart building project

Slimme werkplek verlaagt voetafdruk van gebouwen

Flexibele kantoren (coworking spaces), spelen een belangrijke rol bij het verkleinen van de CO2-voetafdruk van de totale utiliteits- en kantoorsector. Dezelfde faciliteiten (vergaderruimtes, lunchruimtes, printers) worden immers door meer mensen gebruikt, waardoor het materiaal- en energiegebruik veel duurzamer is. Door deze gebouwen ook nog eens slim te verduurzamen kan de impact op de CO2-reductie nog vergroten. En dat weten het Nederlandse Microlab en Vlaamse Officecenter Hasselt als geen ander. In hun CR2SE-project bouwen ze aan een modulair Smart Sustainable Building systeem. Het project wordt gerealiseerd met financiële steun van de Europese Unie. 

Interreg logo

Smart Buildings of slimme gebouwen kunnen een grote bijdrage leveren aan het verlagen van de CO2-voetafdruk van gebouwen. Een slim gebouw 'denkt' aan de hand van data mee met de gebruiker en past haar gebouwsystemen (verwarming, ventilatie, verlichting etc.) en gebouwdiensten (denk aan schoonmaak of onderhoud) automatisch aan op basis van actueel gebruik. Zulke efficiëntie is goed voor 10 tot 20% CO2-reductie ten opzichte van normale gebouwen.

 

Een oplossing voor bestaand vastgoed

Het aandeel slimme gebouwen groeit, maar dat zijn nagenoeg uitsluitend nieuwbouwpanden of recent gerenoveerde panden. Ze worden tijdens de (ver)bouw voorzien van hightech, een op maat gemaakt Smart Building concept. Veel bestaande gebouwen beschikken over andere, verouderde gebouwsystemen (ander type verwarming, ouder ventilatiesysteem etc.), waardoor nieuwe hightech en slimme gebouwconcepten hier onbruikbaar zijn. De toepassing van Smart Building technologie in de gebouwde omgeving blijft bijgevolg achter.

 

img-next

Modulair en sleutelklaar systeem versnelt transitie

Microlab uit Eindhoven en Officecenter Hasselt zijn beiden grote spelers in de flexibele kantoorverhuur en hebben veel kennis en ervaring in de kantoren- en utiliteitsbouwsector. Als gebouwoperatoren weten ze waar gebouweigenaren tegenaan lopen als het gaat om verduurzaming. Samen willen zij een sleutelklaar en modulair Smart Sustainable Building systeem ontwikkelen. 
De technische kennis van Microlab over Internet-of-Things technologieën gaat hand in hand met de ervaring van Officenter Hasselt inzake diversiteit in gebouwen en systemen. Door deze expertises samen te leggen kan een modulair systeem worden ontwikkeld dat eenvoudig te implementeren is op andere locaties. Zo kan bestaand (kantoor)vastgoed in versneld tempo omgezet worden naar ‘intelligent’ vastgoed. Alle gebouwsystemen en -diensten worden dan zeer efficiënt gebruikt en dat levert een grote bijdrage aan de verduurzaming van de gebouwde omgeving. 

 

Microlab - smart building

Eigen gebouw als proeftuin

Het gebouw van Microlab is een voorbeeld van een bestaand gebouw met verouderde systemen en dus de ideale proeftuin om te starten met experimenteren. Luuk Visser (Microlab): “Door hier één verdieping uit te rusten met een geavanceerde IT-infrastructuur, zal aan de hand van uitgebreide dataverzameling en -analyse gezocht worden naar efficiënte en rendabele (= kostenbesparende) aansturingen. Deze worden vervolgens middels nauwkeurige softwareontwikkeling gerealiseerd en getest, waarna dezelfde aansturing wordt gekopieerd naar Officenter Hasselt (een gelijksoortig gebouw als Microlab) en aldaar gevalideerd.” Op deze manier komen de projectpartners tot een modulaire, duurzame oplossing die gemakkelijk uit te rollen is naar andere gebouwen.

 

Mitchell-van-Eijk_Microlab-5_2021-3

Doelstellingen

Na afloop van het CR2SE-project willen de projectpartners het ontwikkelde Smart Building concept uitrollen voor gelijkaardige flexibele gebouwen met gedeelde faciliteiten. De verwachting is dat in de eerste 2 jaar na afloop van het project tussen de 80.000 en 160.000 m2 aan gebouwoppervlak kan worden verduurzaamd, wat gepaard gaat met een jaarlijkse CO2-reductie van 500 tot 1000 ton (tussen 66 en 133 huishoudens).

 

image-publics-space